1web1Povodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima*, udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravske županije je 16.10.2015. godine na Trgu bana Josipa Jelačića održala javnu akciju. Obilježavanjem Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima nastojalo se utjecati na podizanje svijesti te senzibilizaciju šire javnosti o uzrocima i posljedicama trgovine ljudima. Podjelom promotivnih materijala građani su dobili važne podatke o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije, kao i korisne informacije o službama kojima se mogu obratiti ukoliko prepoznaju ili saznaju za slučajeve kojima je posrijedi trgovanje ljudima.2web2

Povodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima*, udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravske županije je 16.10.2015. godine na Trgu bana Josipa Jelačića održala javnu akciju. Obilježavanjem Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima nastojalo se utjecati na podizanje svijesti te senzibilizaciju šire javnosti o uzrocima i posljedicama trgovine ljudima. Podjelom promotivnih materijala građani su dobili važne podatke o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije, kao i korisne informacije o službama kojima se mogu obratiti ukoliko prepoznaju ili saznaju za slučajeve kojima je posrijedi trgovanje ljudima.

Trgovanje ljudima predstavlja jedan od najgorih oblika kršenja ljudskih prava prilikom kojeg dolazi do ugrozbe prava na život, sigurnost, privatnost, slobodu kretanja i izbora te se može definirati kao regrutiranje, transport, transfer, skrivanje ili prihvat osoba putem prijetnje ili upotrebom sile ili drugih oblika prinude, otmice, prevare, obmanjivanja, zloupotrebe vlasti ili stanja ugroženosti, davanja ili primanja novca ili beneficija za dobivanje pristanka osobe koja ima kontrolu nad nekom drugom osobom, u svrhu njene eksploatacije. Djela koja policija bilježi kao kaznena u slučajevima trgovanja ljudima uključuju silovanja, prisile na prostituciju i spolne odnose, spolnu zlouporabe djece kao i njihovo podvođenje, prisilni rad te ostale nehumane metode iskorištavanja žrtava.

Evidencije trgovanja ljudima u Hrvatskoj pokazuju kako je u prosjeku do 2013. godine zabilježeno oko 10-tak žrtava godišnje, dok je u 2013. evidentirano 30, a u 2014. godini alarmantnih 37 žrtava. Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je prestala biti samo tranzitna zemlja, već je postala zemlja porijekla, ali i odredišna destinacija za žrtve trgovanja ljudima. Razvojem raznih društvenih mreža, u porastu je vrbovanje osoba putem interneta gdje se osobe privlače svojevrsnim lažnim nagradama i obećanjima koje u pojedinim trenucima djeluju primamljivo te se osobe ne znajući uvlače u zamršenu mrežu trgovine ljudima.

Kako bi se problem trgovine ljudima u Hrvatskoj prevenirao i suzbio, Ministarstvo unutarnjih poslova RH nastoji implementirati mjere i aktivnosti koje su zadane i zacrtane Nacionalnim planom za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje 2012.-2015. U suradnji Vladinog Ureda za ljudska prava i nevladinih organizacija uspostavljena je SOS telefonska linija (0800 77 99) na kojoj je moguće zatražiti pomoć i dobiti informacije te ukazati na slučajeve za koje se sumnja da predstavljaju trgovanje ljudima. Uz SOS liniju, u Hrvatskoj djeluju i skloništa za žrtve trgovanja ljudima te pojedine nevladine organizacije koje pružaju pravnu, savjetodavnu te psihološko-socijalnu pomoć svim žrtvama trgovanja.

Udruga S.O.S. Virovitica kontinuirano svojima aktivnostima na području Virovitičko-podravske županije djeluje na prevenciji, osvještavanju i upoznavanju javnosti o problematici trgovanja ljudima.

*Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se 18.10. na prijedlog Europske komisije i Europskog parlamenta, a prvi put je obilježen 2007. godine s ciljem jačanja svijesti javnosti i nadležnih tijela o potrebama donošenja kvalitetnijih i unaprjeđenih politika namijenjenih prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima.