Obiteljsko nasilje nije i ne smije biti u privatnoj domeni, već je to javnozdravstveni problem. Po statističkim podacima svakih 15 minuta u Republici Hrvatskoj jedna žena je žrtva fizičkog nasilja.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održan je okrugli stol „Zakonodavstvo i dobri primjeri prakse u zaštiti žena žrtava nasilja“ u organizaciji udruge S.O.S. telefon-poziv u pomoć u Virovitici.

Uvodno izlaganje na okruglom stolu održala je gđa Branka Žigante, sutkinja Visokog prekršajnog suda RH koja je govorila o izmjenama koje će donijeti Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji je u procesu usvajanja. Sudionici na okruglom stolu bili su Obiteljski centar VPŽ, Prekršajni sud Virovitica, Centar za socijalnu skrb Virovitica, Centar za socijalnu skrb Slatina, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Općinsko državno odvjetništvo Virovitica i Policijska uprava Virovitičko-podravska.

Jedan od glavnih ciljeva je poboljšanje komunikacije i suradnje između navedenih institucija koje se u praksi pokazalo nedostatnim i manjkavim. Samo predavanje gđe Žigante potaklo je niz pitanja i raspravu o preprekama i zahtjevima unutar navedenih institucija.

Iz rasprave je iskazana potreba za održavanjem ovakvih međusektorskih sastanaka jer oni doprinose kvalitetnoj razmjeni informacija kao i rješavanju problema, edukacijom djelatnika institucija ali i obitelji suočenih s bilo kojom vrstom nasilja, većim brojem policijskih djelatnika, naročito ženskoga spola i permanentnom edukacijom istih, osnivanjem posebnog policijskog odjela koji radi na suzbijanju obiteljskog nasilja, većim brojem licenciranih osoba za provođenje psihosocijalnih tretmana počinitelja nasilja kao i obitelji u cjelini, senzibilizacijom javnosti za prijavljivanje nasilja, boljom informiranosti žrtve nasilja od strane svih sudionika u pružanju pomoći i zaštite žrtvama nasilja, rješavanjem problema alkoholizma koji je usko povezan sa nasiljem u obitelji, osnaživanjem žrtve nasilja za svjedočenje u sudskom postupku, dosljednom primjenom Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, dosljednom primjenom Zakona koji sankcionira obiteljsko nasilje i na kraju potreba za osnivanjem skloništa za žene i djecu žrtve nasilja kako bi se žrtvama pružilo sigurno okruženje u kojemu bi mogle donijeti pravovaljane odluke.

no images were found