Udruga S.O.S. Virovitica sudjelovala je na međuresornom treningu u sklopu programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, koji se održao 12. i 13. listopada 2023. godine u Toplicama sv.Martin. Tijekom ova dva sudionici/ce su imali priliku detaljno obraditi niz ključnih tema. Uz informiranje o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj i rezultate programa “Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, prvi dan je obuhvatio i teme imovinsko-pravnih delikata, s naglaskom na osobe starije životne dobi, govor mržnje i zločin iz mržnje, psihijatrijsko vještačenje u kaznenom postupku te svrhu i trajanje sigurnosnih mjera. Drugi dan treninga bio je usmjeren na predrasude prema žrtvama kaznenih djela, prisilnu kontrolu, prepoznavanje signala femicida te sagorijevanje i traumatizaciju profesionalaca koji rade sa žrtvama kaznenih djela.

Trening je okupio predstavnike/ce civilnog sektora, Ministarstva pravosuđa i uprave, policije, državnog odvjetništva, sudstva, zavoda za socijalni rad te odjela za podršku žrtvama. Tako su nam se pridružili i predstavnici/ce policijske uprave, sudstva, državnog odvjetništva i zavoda za socijalni rad koji djeluju na području Virovitičko-podravske županije.

Ovaj izuzetno koristan trening pružio nam je dragocjeno znanje i alate koji će biti od neprocjenjive važnosti u našem budućem radu. Ujedinjeni u cilju pružanja bolje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela, nastavljamo raditi na unapređenju kvalitete naših usluga i doprinositi sigurnijem okruženju za sve građanke i građane.

 

Program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” financiran je od strane Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.