Udruga S.O.S. telefon sudjelovala u kampanji prikupljanja i legalizacije oružja koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Program Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP) pod nazivom ‘MANJE ORUŽJA MANJE TRAGEDIJA’ u Virovitici, 26.01.2008. od 10:30 do 13:00h, Rusanova ulica gdje su se zainteresiranim građanima dijelili letci, kalendari, penkala i majice s porukom IZBACITE ULJEZA – Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurnijim.

Udruga S.O.S. telefon sudjelovala u kampanji prikupljanja i legalizacije oružja koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Program Ujedinjenih Naroda za razvoj (UNDP) pod nazivom ‘MANJE ORUŽJA MANJE TRAGEDIJA’.

Akcija „Manje oružja manje tragedija“ provedena je u Virovitici, 26.01.2008. od 10:30 do 13:00h, Rusanova ulica gdje su se zainteresiranim građanima dijelili letci, kalendari, penkala i majice s porukom IZBACITE ULJEZA – Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurnijim.

Udruga S.O.S. telefon se od svog osnutka bavi prevencijom i suzbijanjem obiteljskog i vršnjačkog nasilja te se shodno svojoj djelatnosti, na zamolbu UNDP-a Program Ujedinjenih Naroda za razvoj odlučila podržati kampanju „Manje oružja, manje tragedija“. Žene su nerijetko žrtve obiteljskog nasilja, a u slučaju posjedovanja i povlačenja oružja posljedice mogu biti kobne i nepopravljive.

Akcija MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA je započela javnim događanjem u Splitu 27.10.2007. godine. Od tada su se lokalna događanja odvijala svake subote po gradovima: Knin, Šibenik, Rijeka, Pula, Gospić, Slavonski Brod, Sisak, Karlovac, Osijek, Požega i Virovitica 26. siječnja.
Događanje je popraćeno govorom gradonačelnika, načelnika PU Virovitičko – podravske županije, predstavnicima UNDP-a, te nastupom mladog repera Berny-a.

Akcija se temelji na Zakonu o oružju koji predviđa neograničen period za dragovoljnu predaju oružja i streljiva, kao i razdoblje legalizacije u trajanju od šest mjeseci za određene vrste oružja, počevši od dana stupanja na snagu novog Zakona o oružju – 1. rujna 2007.

Akcija uključuje ljude svih dobnih skupina koji nedozvoljeno posjeduju oružje.

Cilj Akcije je utjecaj i djelovanje na javnu svijest kako bi se kod građana različitih dobnih skupina produbila saznanja o opasnostima od upotrebe vatrenog oružja, te ih se potaknulo na sudjelovanje u ovoj akciji.
Akcija je povezana sa željom javnosti za stvaranjem pretpostavki za sigurniju budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru, te teži uspostavljanju snažnije veze između javnosti i policije
Svjesni činjenice da se u posjedu značajnog broja građana još uvijek nalazi oružje preostalo iz Domovinskog rata vođenog devedesetih godina prošlog stoljeća, kao i da još uvijek prijeti velika opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz doba Drugog svjetskog i Domovinskog rata, pokrenuta je kampanja koja će:
1. Doprijeti do svih dobnih skupina koje nedozvoljeno posjeduju
oružje
2. Doprijeti do ljudi koji namjeravaju ilegalno nabaviti oružje
3. Podići razinu društvene svijesti o pitanjima sigurnosti u
odnosu na vatreno oružje i eksplozivna sredstva
4. Podići razinu sigurnosti i zaštite u društvu
5. Smanjiti učestalost oružanog nasilja u društvu